14 november 2011

Het ontstaan van menstruatieklachten



Bijna alle meiden en vrouwen  hebben te maken met het feit dat ze een halve kilo tot 3 kilo zwaarder zijn wanneer ze ongesteld zijn. Dit extra gewicht verdwijnt weer wanneer de menstruatie afgelopen is. Maar hoe komt het nou dat je aankomt en dat je vaak gevoeliger bent vlak voor en tijdens de menstruatie? Dit ben ik eens uit gaan zoeken.


Iedere vrouw heeft een menstruatiecyclus. Deze cyclus duurt tussen de 26 en 31 dagen. De eerste helft van de hormooncyclus start met de rijping van eicellen (follikels) in de eierstokken. Die eicellen maken het hormoon oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt voor de groei van het baarmoederslijmvlies. Rond de veertiende dag na de vorige menstruatie knapt de follikel en er  komt een eicel vrij. Dit heet de eisprong of ovulatie. Het overblijfsel van de follikel maakt het hormoon progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder wordt voorbereid om een bevruchte eicel in zich op te nemen. Als een eicel niet wordt bevrucht binnen 10 dagen, wordt de aanmaak van progesteron gestopt. Hierdoor sterft het baarmoederslijmvlies een aantal dagen later af en wordt het losgelaten. Dit is de menstruatie.

Het hormoon progesteron, wat ervoor zorgt dat een bevruchte eicel gevoed kan worden, heeft een aantal minder leuke bijwerkingen. Zoals pijnlijke en gevoelige borsten, buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, een opgezette buik, een halve kilo tot 3 kilo aankomen, huidproblemen, oververmoeidheid en rugpijn. Maar ook op psychologisch gebied zorgt dit hormoon voor minder leuke bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen hiervan zijn verhoogde prikkelbaarheid, depressiviteit en agressiviteit. De kans is dan ook groot dat je moet huilen wanneer dit hormoon in je lichaam zit. Al deze bijwerkingen  worden ook wel premenstruele spanning (PMS)  genoemd. Dit hormoon verdwijnt samen met het baarmoederslijmvlies uit je lichaam. Daarom heb je er geen last meer van wanneer je menstruatie gestopt is. Dus als je vriend, je broer of je vader je weer eens vraagt waarom je zo bot reageert of waarom je zo prikkelbaar bent kun jij zeggen dat het niet jou schuld is maar de schuld van progesteron.  

Het aankomen in gewicht is niet alleen de schuld van progesteron maar ook van vocht. Je lichaam houd vlak voor de menstruatie meer vocht vast wat er tijdens de menstruatie uitkomt.
Tijdens je menstruatie verlies je 50 tot 75 ml bloed. Dit is ongeveer een half kopje vol. Eigenlijk niet zo veel dus. 

Ook lijkt het bloeden te stoppen wanneer je gaat zwemmen. Toch is dit niet waar. Het bloeden gaat gewoon door  alleen komt het niet naar buiten doordat de schede zich gesloten houd. Dus je kunt gewoon gaan zwemmen tijdens je menstruatie. Al is het wel aan te raden om een tampon of maandverband in te doen omdat de schede zich weer opent op het moment dat je het water uit gaat en het bloed dan weer gelijk naar buiten loopt.

Dus kort samengevat is het niet onze schuld dat we ons niet lekker voelen en chagrijnig zijn vlak voor en tijdens de menstruatie maar de schuld van het hormoon progesteron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten